van oud ambacht naar unieke stoffen

Inhoud van dit bericht

Dit stond in de krant: http://destadgorinchem.nl/lokaal/els-van-lis-ambachtsvrouw-en-natuurkunstenaar-160085

Els van Lis: ambachtsvrouw en natuurkunstenaar

De zomer komt tot bloei in het Gorcums Museum! In de expositie Floralia tonen Nederlandse kunstenaars van nu hoe zij geïnspireerd zijn door bloemen: een ode aan de bloem in schilderijen, tekeningen, foto's en beelden. Het museum vroeg ook Gorcumers naar hun passie voor bloemen. Deze week het verhaal van Els van Lis, ambachtsvrouw en natuurkunstenaar.

Het gesprek met Els van Lis vindt plaats in haar 'natuurtuin' in de Lingewijk. Een groot deel van haar jeugd bracht ze buiten door in het Brabantse landschap waar dieren, planten en bloemen dichtbij waren. Tekenen en schilderen, breien en boetseren deed Els altijd als hobby. Na haar studie aan de Sociale Academie in Rotterdam was ze ruim 25 jaar maatschappelijk werkster in de verslavingszorg. Werk dat ze met heel veel plezier deed maar op een gegeven moment om gezondheidsredenen niet meer goed mogelijk was. 

De vrij gekomen tijd vulde ze in met een nieuwe vorm van creativiteit. Els begon met vilten, een oude techniek waarbij je van wol, door wrijving, vilt maakt. Maar Els breidde dit uit door gebruik van zijde en andere natuurlijke vezels. Dit oude ambacht gebruikt ze nu voor het vervaardigen van unieke stoffen waarvan ze kledingstukken en soms ook wandkleden maakt. 

In haar atelier laat Els zien dat vilten de nodige spierkracht vereist. De verschillende basismaterialen worden nat gemaakt en  zo strak mogelijk worden opgerold,daarna houdt ze de rollen een aantal uur in beweging. Dat gebeurt gewoon met je voeten. Hierdoor grijpen de vezels in elkaar en het geheel verdicht zich. Het zorgt steeds weer voor verrassingen: een uniek stuk stof. De wol die Els gebruikt is van schapen van fokkers met een diervriendelijk en duurzaam bedrijf, die zij persoonlijk kent. De verf maakt zij van natuurlijke producten zoals Meekrap en Cochenille , met regenwater.

Els voelt zich niet echt een kunstenaar maar noemt zich liever ambachtsvrouw. Haar werk was vaak te zien op exposities en zij haalde zelfs een keer een groots opgezette modeshow in St. Petersburg. Maar Els hecht meer waarde aan contact met mensen en de persoonlijke opdrachten. ,,Wat is er mooier dan een kledingstuk maken waarin bijvoorbeeld een oud stukje kant of een deel van een oude bruidsjurk van je moeder is verwerkt. Daarom werk ik vrijwel alleen nog op bestelling."

Als inwoonster van de Lingewijk zag Els met lede ogen aan dat er steeds meer groen verdween en steeds meer houten schuttingen en tegels daarvoor in de plaats kwamen. Met een aantal andere bewoners verricht ze op nationale burendag de aftrap voor de 'Operatie Steenbreek': na het opzetten van een Pop-up tuin in de Lingewijk zullen in heel Gorcum geregeld acties plaatsvinden om particuliere tuinen te vergroenen. 

Op de website http://www.elsvanlis.nl is meer informatie te vinden over haar werk, exposities en technieken. De expositie Floralia is nog te zien tot en met 11 september in het Gorcums Museum.


Els van Lis
Atelierbezoek op afspraak
Hendrik Verschuringstraat 20
4206
ZT Gorinchem
mobiel: 06 833 98 317

U kunt mij het beste bereiken op mijn
e-mailadres: